»Man må tænke over, hvad det er, man vil have ud af at ændre på behandlingsgarantien«, siger han.
For ham er det væsentligt at gøre opmærksom på, at det ikke vil ændre på presset på sygehusene.
»Ophæves garantien fuldstændigt, vil det have den umiddelbare effekt, at patienterne ikke kan blive behandlet på privathospitalerne. Og man kan mene om privathospitalerne, hvad man vil, men de bidrager altså lige nu til at mindske ventelisterne. Faktisk ville en total ophævelse uden ret til behandling på privathospital reelt set forlænge ventelisterne«.
Hvad så med en differentiering, der giver lægerne mulighed for at behandle de sygeste først?
»Jo, men man skal ikke tro, at det vil påvirke ventelisterne, så de bliver kortere«.
Men det giver lægerne mulighed for at prioritere?
»Jo jo, det er, hvad jeg vil kalde et fair synspunkt. Og jeg medgiver, at det er et godt formål. Men det er altså også den eneste forskel, en differentieret behandlingsgaranti vil gøre«.
Kjeld Møller Pedersen tror ikke på argumentet om, at behandlingsgarantien giver en vækst hos privatsygehusene, som bevirker, at de tiltrækker mere og mere personale fra de offentlige sygehuse. Og omvendt, at den effekt kan minimeres ved en differentieret behandlingsgaranti.
»Vi mangler data på det her område, der viser det. I pressen kan man få det indtryk, at det nærmest er hærskarer, der er gået fra det offentlige til de private. Men hvis du ser på Sundhedsministeriets analyse af anæstesisygeplejerskernes og intensivsygeplejerskernes bevægelser mellem offentlige og private hospitaler fra 2019 til 2022, så er det 14 intensivsygeplejersker og 21 anæstesisygeplejersker. Det er fra fjerde kvartal 2019 til andet kvartal 2022.
Det er ikke mange. Og husk på, at sygeplejerskerne på de private hospitaler også er med til at nedbringe ventelisterne«.
Men vi er i en situation, hvor det offentlige må lukke operationslejer, fordi de mangler sygeplejersker?
»Ja, det er rigtigt. Men lad os antage, at de arbejder på privathospitaler, så laver de det samme som på de offentlige, derfor er de i hvert fald ikke med til at øge ventelisterne. Men de er med til at flytte, hvor de bliver afviklet. Og det kan man så have forskellige meninger om, men det er en anden sag«.
Det kan vel være et problem, hvis de sygeplejersker er med i lette operationer på privathospitaler, som betyder, at de tungere patienter på det offentlige hospital må vente pga. lukkede lejer?
»Ja, men der er også ting, som privathospitaler ikke må gøre, som de måske godt kunne gøre, men det er en anden problematik. Men det afgørende for mig er, at det, vi lærer af Sundhedsministeriets analyse af sygeplejerskernes arbejdssted, er, at der ikke er så mange på privathospitalerne. Det vil en differentieret behandlingsgaranti ikke påvirke«.
Tilbage står alene argumentet, i Kjeld Møller Pedersens optik, at en differentieret behandlingsgaranti giver lægerne mulighed for at opdele patienterne efter alvorlighed.
Men det er vel også grund nok?
»Jeg er i tvivl. Den forskel, det vil gøre at differentiere behandlingsgarantien, er, at det betyder noget for lægernes forståelse af verden, at kunne skelne mellem patienterne, så for min skyld gerne, men lad være med at tro, at det kan mindske ventelisten«.
Distancerer du dig fra, at det er mere alvorligt end som så, når lægerne konstaterer, at de patienter, der har mest brug for det, kommer bag i køen og får det dårligere undervejs?
»Det har jeg en vis forståelse for. Men spørgsmålet er så, hvordan man laver opdelingen mellem de mere og de mindre nødvendige operationer. Den diskussion havde vi engang, og der blev opstillet nogle lister. Men det var ikke imponerende«.