Her fortæller hun, at hun er blevet vraget til en introstilling i psykiatrien, fordi hun bad om at blive fritaget for nattevagter. Baggrunden for hendes ønske om vagtfritagelse er, at hun i perioder kæmper med angst og depression, som kan udløses af søvnmangel.
Efter debatindlægget modtog hun en strøm af henvendelser fra læger og medicinstuderende, som også kæmper med helbredsudfordringer og har svært ved at finde en plads på lægearbejdsmarkedet.
»Det var helt overvældende, så meget respons jeg fik. Det er derfor, jeg bliver ved med at råbe op. Det handler ikke kun om mig, men jeg bliver så træt af systemet. Der er så mange af os, der kunne passe ind, hvis vejen bare blev lidt bredere. Vi mangler jo læger, så jeg synes ikke, at vi har råd til at miste de læger, der ikke kan leve op til alle kravene. Læger er jo ikke en anden slags mennesker end resten af befolkningen. Og det bør andre læger kunne rumme«, mener Katharina Oravsky Sandström.
Men måske er vejen allerede blevet bredere – i hvert fald nogle steder? Debatindlægget afstedkom i hvert fald flere tilbud om at komme til samtale med ledende overlæger inden for psykiatrien. Katharina Oravsky Sandström har imidlertid valgt ikke at gå til nogen af samtalerne.
»Jeg er ikke kommet videre med min uddannelse, for jeg har valgt at lægge drømmen om at blive speciallæge i psykiatri lidt på is i en periode. Jeg har ikke afskrevet det fuldstændig, men jeg vil ikke kæmpe mig til blods og gøre det til en livsmission, at der skal stå speciallæge på mit cv. Alt har sin tid, jeg har tre børn hjemme, og i øjeblikket er jeg nødt til at passe lidt på mig selv«, fortæller Katharina Oravsky Sandström
Hun trives med de fleksible arbejdsforhold som klinisk assistent. Fra nytår skal hun arbejde deltid (30 timer) i en delt stilling mellem et psykiatrisk ambulatorium og sin nuværende forskerstilling.
Deltid og Grønland
Men fleksibilitet er ikke et fremmedord på alle danske sygehusafdelinger. Der er afdelinger, hvor det er en klar prioritet at imødekomme lægers ønsker til et andet arbejdsliv end den gængse ansættelse på 37 timer med skiftende vagter. Som det vil fremgå af det følgende, er det imidlertid som oftest langt lettere for overlæger at opnå personligt tilpassede ordninger, end det er for de yngre læger under uddannelse, ligesom det er lettere for fastansatte end for nyansatte.
Det er der en række årsager til.
På Nordsjællands Hospital i Hillerød står anæstesiologerne klar 24-7 året rundt. Men efterspørgsel og travlhed er ikke en forhindring for fleksibilitet. Ud af 32 overlæger er otte på nedsat tid, f.eks. for at få mere familietid eller af hensyn til helbredet. Derudover er tre overlægestillinger delt fifty-fifty mellem klinisk arbejde og forskning. Denne fifty-fifty-ordning har to ud af 13 afdelingslæger også, mens det blot drejer sig om en enkelt af de 21 reservelæger.
Cheflæge Lars Steen Jacobsen ser primært den udprægede fleksibilitet som et middel til at fastholde seniore læger, som af forskellige årsager ønsker et andet arbejdsliv.
»Vi har ikke i tilsvarende grad overvejet, om det vil kunne være en fordel i rekrutteringen – det hænger også sammen med, at vi hidtil ikke har haft rekrutteringsproblemer«, siger han.
Ud over fleksibiliteten i forhold til deltid og forskning er afdelingen meget åben over for at imødekomme lægers ønske om at blive udsendt med forsvaret, Dansk Røde Kors eller Læger uden Grænser, fortæller Lars Steen Jacobsen. Desuden dækker et hold på ti overlæger og afdelingslæger tilsammen en fuldtidsstilling i anæstesien på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, hvor de skiftes til at have vagter i 4-6 uger. Det er på frivillig basis, og der er læger nok, som har mod på et afbræk fra hverdagen i Hillerød.
Men hvorfor er der ikke så mange yngre læger på deltid – ønsker de det ikke, eller giver I dem ikke lov til det?
»For afdelingslægerne er det nok lidt tilfældigt. Men vi er lidt mere tøvende over for at give læger under uddannelse nedsat tid. Det skyldes, at de skal opfylde deres uddannelsesmål, og samtidig forlænger nedsat tid deres uddannelse og udskyder forløbene. Det kan blive problemer, når en ny uddannelseslæge kommer til, inden den gamle er stoppet«, forklarer han.
Et er deltid, noget andet er, at nogle læger kan have behov for at slippe for eller få færre nattevagter. Er det muligt hos jer?
»Hvis det er seniore læger, kan vi ikke sige nej til deres ønske, for deres overenskomst [gælder kun nogle overlæger] giver dem ret til vagtfritagelse. Hvis en læge under uddannelse ønsker at blive ansat hos os og ønsker at arbejde 30 timer om ugen og slippe for nattevagter, vil vi være betænkelige ved, om lægen overhovedet er egnet til vores speciale. Der kan selvfølgelig være undtagelser, men man kan ikke gennemføre en anæstesiuddannelse uden at gå i vagt«, siger Lars Steen Jacobsen.
Han oplyser i øvrigt, at de færreste overlæger ønsker at blive fri for vagter. Det kan netop skyldes, at vagtforpligtelsen er en indgroet og integreret del af specialet.
Selvstændighed om natten
Region Syddanmark strækker sig over 12.191 km2 og over lige så store forskelle i vilkår for rekruttering og fastholdelse på regionens sygehuse og afdelinger. Men trods forskellighederne udviser sygehusene i regionen generelt stor fleksibilitet over for sygdomsramte uddannelseslæger med behov for særlige ordninger, lyder det fra Michael Dall, der er formand for Rådet for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Syd og lægelig direktør på Odense Universitetshospital.
»Jeg er enig i, at vi skal være rummelige«, siger han og understreger, at det er op til de enkelte afdelingers ledelser og/eller uddannelsesansvarlige overlæger at finde individuelle løsninger, der tilgodeser medarbejdernes behov og samtidig tager det nødvendige hensyn til driften og løsning af kerneopgaverne.
Men der er balancer, der ikke må tippe, påpeger han. Dels er der hensynet til driften, dels er der kompetencer i specialerne, som kræver kontinuitet i tilstedeværelsen, eller som man kun kan opnå på nattevagt.
Kan man gennemføre sin lægelige uddannelse uden at have nattevagter?
»Det kan man som udgangspunkt ikke. Sundhedsvæsenet skal fungere døgnet rundt, og det er bl.a. en del af de unge lægers uddannelse at lære at agere, når der er færre seniore læger at spørge til råds, så de bliver trænet i at tage flere selvstændige beslutninger. Det er i uddannelseslægernes egen interesse, at de får denne erfaring og dermed udvikler robusthed og tiltro til egne evner«, siger Michael Dall.
Når I nu skal tage hensyn til driften, hvordan viser I så i praksis rummelighed over for de læger, der f.eks. er sygdomsramte?
»Vi er også interesserede i, at vores yngre læger bliver speciallæger, og i, at vores lægelige arbejdskraft fungerer bedst muligt. Jeg tror derfor, at både deltid og hensyn ved nattevagter vil kunne lade sig gøre i de tilfælde, hvor en læge f.eks. er syg. De enkelte afdelinger kan f.eks. udarbejde planer for, hvordan nattevagterne kan tilrettelægges, så de bliver mere udholdelige for den pågældende«.
Kan I gøre mere fra den lægelige videreuddannelses side for at hjælpe sygdomsramte læger i forhold til ønsker om deltid og vagtfrihed?
»I udgangspunktet ansætter vi læger på fuld tid, og det forventer jeg, at vi bliver ved med. Vi har brug for vores læger i sundhedsvæsenet, og vi har brug for dem på fuld tid. Så jeg ser ikke for mig, at vi som sådan kommer til at arbejde med at lave uddannelsesstillinger på deltid fra den lægelige videreuddannelse, og det er heller ikke os, der har det sidste ord i disse sager. Det er de enkelte afdelinger«, siger Michael Dall.