Tegningen skal symbolisere optimisme med fokus på en billeddiagnostisk metode, der undersøger øjets nethinde og synsnerven i kombination med fysisk aktivitet.
»Gennem IMAGINE kommer vi til at forstå de grundlæggende sygdomsmekanismer bedre, så vi forhåbentlig bliver bedre til at diagnosticere og følge udviklingen af kronisk sygdom og multisygdom. Vi forventer, at vurdering af strukturelle nerveskader og ændringer i immunforsvarets biomarkører giver mulighed for tidligt indsættende behandling og kan lede til nye forebyggende behandlinger. På denne måde bevarer patienterne en høj livskvalitet«.
Nasrin Asgari er leder af projektet, siger hun i en sidebemærkning. Hun klikker videre og finder et kort over Region Sjælland og koncentrationer af kroniske sygdomme i befolkningen frem.
Der er mange kronisk syge borgere i Region Sjælland, i 2017 havde op til 66 procent en kronisk sygdom, viser oversigten, og 37 procent havde flere kroniske sygdomme. Sydsjælland og Vestsjælland er mørkest på kortet.
»Befolkningsalderen stiger, og det giver også flere kronisk syge. IMAGINE reflekterer den problemstilling. Vi har etableret en forskningsplatform sammen med 11 andre seniorforskere, inkl. to gæsteprofessorer fra henholdsvis Mayo Clinic i USA og Charite-universitetet i Berlin. Vi får meget mere ud af at arbejde sammen, end når vi konkurrerer med hinanden. Vi kan bruge hinandens kompetencer og supplere hinanden«.
»Jeg fik en elefant i gave, da jeg afleverede min disputats«, siger hun og løfter en lille elefantskulptur. »Man skal stå stabilt. Der står én mere et sted«, siger hun, imens blikket kører rundt på kontorets hylder og overflader.
»Man skal stå stabilt og bevare fokus«, fortsætter hun. »Fokus på patienterne. Min karriere har været spændende, ikke kedelig. Men jeg har også oplevet skuffelse og følt, at jeg ikke blev set. Jeg har fokuseret på det, jeg kan bidrage med. Jeg har været åben med dialog«.
Ifølge tal fra EU-Kommissionen var 23 procent af professorerne inden for sundhedsvidenskab kvinder i 2016.
Andelen af kvinder falder gennem et typisk forskerkarriereforløb fra færdig kandidat til professor, viser tal fra Talentbarometeret 2019, Styrelsen for Forskning og Uddannelse. I 2018 var 56 procent af kandidaterne på danske universiteter kvinder, imens kun 23 procent af professorerne var kvinder. Bemærk, at tallene viser tilstanden i 2018, ikke enkelte individers karrieforløb over tid.
Men tallene viser også en anden tendens, nemlig at kvinders sandsynlighed for at avancere fra adjunkt til professor er øget i de seneste ti år, lyder det i Talentbarometeret.
Udfordringer og udviklingen har Nasrin Asgari selv oplevet. Derfor støtter hun en gruppe kvinder på SDU, der arbejder på, hvordan de kan få flere kvinder i forskningen.
»Det handler om mere fleksibilitet, forståelse og ressourcer. Vi erfarne skal inspirere. Lægefaget er præget af hierarkier, men det er blevet bedre, de unge har gjort en forskel og forandret kulturen. Vi behandler folk på lige fod i højere grad end tidligere«.
Samtidig er forskning vel netop fleksibel i forhold til klinikken, så hvilke barrierer er der reelt for kvinder i forskning?
»Miljøet har været mere rigidt. Mangel på fleksibilitet har været bremsende for kvindelige forskere. Det og rummelighed skal være til stede. Ellers går vi glip af kapacitet. En ung læge kan have lige så spændende fortolkninger og observationer som en erfaren. En barriere kan også være familieperspektiver, måske er kvinderne ikke lige så målrettede, eller også bliver de ikke set og løftet. Everybody needs somebody. Og hvis man har nobody, går det langsomt«.
Vil du gerne være den person, der løfter – en somebody?
»Ja. For tre år siden fik jeg en mail fra en kollega fra Harvard, der arbejder med multipel sklerose. Hun skrev til alle kvindelige seniorforskere inden for MS og startede en dialog omkring kvinder i MS-forskning. Vi har skabt et netværk, vi er tutorer, vi guider, vi holder møder, deler resultater. Mange kvinder gør en stor indsats. Formålet med vores organisation er at støtte hinanden og støtte de unge«.
Nasrin Asgari taler hurtigere, når hun taler om kvinder i forskning. Hænderne gestikulerer ivrigt.
»SDU har fokus på ligestilling og har møder med kvindelige forskere for at udvikle deres karriere. Der ansættes flere kvindelige professorer. Det går den rigtige vej«, slutter hun.