»Men nu oplever jeg, at alle kolleger – også dem, som i starten var mest skeptiske – melder sig på banen i debatterne. I begyndelsen havde vi nok alle en tendens til at spekulere over, hvad de andre mon ville tænke om os, når vi sammenlignede vores klinikdata. Derfor har vi i klyngebestyrelsen arbejdet meget bevidst med at skabe et læringsrum med psykisk tryghed, og vi har gjort det til en vane ved alle møder at understrege, at der ikke er nogen, der har patent på at gøre det rigtige. Vi har på den måde fået etableret en åben og nysgerrig tilgang til vores forskellige måder at arbejde på«, siger Rasmus Peter Christoffersen.
Efter hvert møde evaluerer lægerne klyngearbejdet med evalueringsværktøjet »Mentimeter«, og på den måde får klyngebestyrelsen løbende temperaturmålinger på lægernes holdning til emnevalg, arbejdsformer m.m.
»Vi kan se, at tilfredsheden med klyngearbejdet generelt er meget høj, og vi har ikke oplevet problemer med, at folk holder sig væk. Jeg tror, at det, der fylder mere og mere for folk, er de trygge relationer, som vi gradvist har opbygget under vores møder. Vi har efterhånden fået opbygget et fortroligt rum med plads til både dumme spørgsmål og gode svar, og derfor er jeg også sikker på, at klyngerne kan være en hjælp til at øge trivsel og forebygge udbrændthed«, siger han.
Rasmus Peter Christoffersen fortæller, at klyngen i Skanderborg – efter den obligatoriske fællessang – begynder hvert møde med en selvopfunden »PEP-talk«. PEP står for Projekt i Egen Praksis, og det fungerer som indspark med inspiration og gode idéer fra andre praksis, så alle ikke skal gå og opfinde de samme dybe tallerkner.
»Vi har blandt andet haft oplæg om »urinens gang i praksis«, hvor vi andre har kunnet lære af de erfaringer, som en af klyngens praksis har gjort sig ved igennem en periode at have fokus på at sikre optimale arbejdsgange i forhold til håndtering af urinprøver. Andre eksempler på PEP-talks har været telemedicin, organisering af årskontroller og brug af årshjul i praksis samt implementering af klyngearbejdet i praksis«, forklarer han.
I Praksisklyngen Skanderborg beslutter lægerne på den årlige generalforsamling, hvilke emner de gerne vil arbejde med. Nogle er dækket af KiAPs eller MidtKrafts klyngepakker, andre opfinder de selv. Et eksempel på det sidste er søvnforstyrrelser. En søvnekspert holdt oplæg, og lægerne arbejdede med egne data for ordinationer af søvnmedicin og benzodiazepiner. Både dette emne og emner som konjunktivitis og afhængighedsskabende medicin har medført målbare effekter på ordinationerne.
»Det er ret interessant at se, hvor meget vi sammen kan rykke os, når det giver faglig mening for os. Der behøver ikke at komme en styrelse som STPS, der siger, at »nu skal I gøre det og det«. Vi gør det selv«.
Effekt og synergi
Vi vender igen tilbage til billedet med det halvt fulde eller halvt tomme glas. For når man skal vurdere, om der er kommet konkrete effekter af klyngearbejdet, byder evalueringsrapporten på svar, der peger lidt i øst, lidt i vest.
Spørgeskemaundersøgelsen blandt lægerne viser, at lægerne selv angiver udskrivning af medicin som det område, hvor klyngearbejdet især har ført til forandringer i deres praksis. Men registerundersøgelsen af sammenhængen mellem adfærdsændringer hos lægerne og klyngernes arbejde med antibiotika og opioider viser kun små og yderst begrænsede effekter af klyngearbejdet. I undersøgelsen er læger, der har arbejdet med antibiotika og opioider i klyngerne, blevet sammenlignet med læger, der ikke har arbejdet med det i klyngerne.
Jørgen Skadborg mener, den beskedne målbare effekt skyldes, at lægerne i forvejen har fokus på at begrænse ordinationerne af præparaterne.
»Det er jo noget, vi har arbejdet med i mange år, og jeg mener, at der er kommet så godt styr på antibiotika og morfika i almen praksis, at den ekstra forbedring, man vil kunne opnå ved klyngearbejdet, vil være meget lille. Det nationale forbrug er faldet betydeligt i de seneste år, og hvis man sætter ind på et område, hvor der allerede er en stærk tendens, så bliver det målbare udslag nok ikke så stort. Alle har jo fokus på det«, siger han.
Til gengæld tror Jørgen Skadborg, at det kan være en fordel fremover at samtænke nogle af lægernes forpligtelser og aktiviteter. Ikke mindst fordi praktiserende læger har pænt travlt.
»I gennemsnit arbejder praktiserende læger 50 timer om ugen, og jeg tror, at klyngearbejdet vil virke endnu mere meningsfuldt, hvis vi i højere grad sammenkobler det med efteruddannelse. Jeg forventer, at vi vil opleve en større synergi mellem kvalitetsarbejdet i klyngen og lokal efteruddannelse i form af for eksempel faglige oplæg, der knytter sig til de emner, vi arbejder med«, siger Jørgen Skadborg.
Han slutter:
»Jeg tror simpelthen på det her. Jeg ser klyngearbejdet som en kæmpestor gevinst for sektoren, og jeg tror, at vi oven på COVID-19-vanskeligheder og opstartsproblemer finder tættere og tættere sammen. Ikke mindst fordi vi har fået etableret et kollegialt fællesskab, som ikke har været til stede alle steder. Jeg er meget fortrøstningsfuld og tror på, at det bliver bedre og bedre. Og måske vil vi kunne se klare målbare effekter en dag«.