Region Sjælland går alene
De øvrige regioner er ikke så langt fremme med planerne som Region Hovedstaden, hvor SDCC fra 1. januar erstattede det veletablerede Steno Diabetes Center.
Men de visionspapirer, der er udarbejdet, tegner et lignende billede af de kommende centre – om end i mindre målestok – i Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Nordjylland, med enkelte tilpasninger i forhold til den pågældende regions eksisterende styrker.
Men Region Sjælland er helt anderledes. Her har regionen selv fravalgt et centraliseret behandlingscenter til fordel for et program, der både i organisation og virkemåde adskiller sig fra de andre regioners setup. Her skal en decentral organisering bygge på en oprustning af de eksisterende behandlingstilbud.
Diabetesambulatorierne og de praktiserende læger skal selvsagt kunne levere behandling på samme høje niveau som i landets øvrige regioner, men i Region Sjælland vil en stor del af kræfterne blive lagt på at nå den gruppe patienter, det normalt er allersværest at nå, ligesom der kommer et særskilt fokus på multisyge diabetikere.
”Målet er diabetesbehandling i verdensklasse. Det opnås ikke ved alene at skabe noget sublimt for de relativt få, der går i de specialiserede diabetesambulatorier. Vores målsætning er at rykke andelen af patienter, som er omfattet af højkvalitetsbehandling, fra 30-40 pct. til 80-90 pct. Med vores model tror vi på, at vi kan bidrage til dette mål”, siger vicedirektør på Holbæk Sygehus, Knut Borch Johnsen, som repræsentant for den arbejdsgruppe, der har forhandlet aftalen med Novo Nordisk Fonden.
Hvorfor ikke en centraliseret model?
”Når man bygger et kæmpestort center i Region Hovedstaden, der bygger på 80 års tradition på Steno Diabetes Center, så bliver man en magnet for rigtig meget af den basale forskning i type 1-diabetes og en hel del i type 2. Det ville være decideret dumt at forsøge at bygge en parallel til det i Region Sjælland”.
Hvorfor har I valgt jeres særlige fokus?
"Selvfølgelig skal vi bruge denne proces til også at styrke vores eksisterende forskningsmiljøer, men vi må også erkende, at de hver for sig er små. Til gengæld arbejdes der i flere forskellige sammenhænge med social ulighed i behandlingen og behandling af den multisyge patient. Det skal gerne blive her, vi kan udvikle en viden og ekspertise, som ikke bliver genereret de andre steder. Det er der, vi har mulighed for at levere unikke bidrag til det nationale samarbejde”.
I døjer med lægemangel mange steder – bliver dette her også et rekrutteringstiltag?
”Helt klart. Der er en stor gruppe, som er meget interesserede i biomedicinsk forskning. Men der er også masser, der er interesserede i klinisk forskning, klinisk epidemiologi og koblingen til det samfundsmedicinske område. Og hele den adfærdsorienterede del. Ud over læger og sygeplejersker får vi brug for nye typer forskere, f.eks. sundhedspædagoger, antropologer og organisationsforskere. Ved at gøre dette her kan vi skabe en platform for de personer”.
Har du eksempler på projekter?
”Det kunne f.eks. være modeller for, hvordan man arbejder på tværs af sektorerne og inden for den enkelte almenpraksis. Opgaveglidning mellem sektorer, faggrupper og mellem patient og behandlere. Jeg forestiller mig en fase, hvor vi skal være maksimalt kreative i udgangspunktet med hensyn til at afsøge mulige idéer og så selvfølgelig se, hvad der holder for en nærmere analyse”.
Læs mere om Steno Diabetes Centrene:
Steno Diabetes Center nu også i Region Nord
Region Sjælland får ikke noget Steno Diabetes Center
Næste skridt taget for stort diabetescenter i Syd
Nyt stort diabetescenter - nu også i Region Syd
Novo-støttet diabetescenter nu også i Region Midt men fortsat faglig kritik
Advarsler om Novo Nordisk Fondens diabetesdonationer
Nyt offentligt-privat samarbejde skal booste diabetesbehandlingen i Danmark