Skip to main content

Regionsrådsformand bakker op om hospitalsledelse:Jeg vil ikke gå ind i sagen

Efter det ekstraordinære forretningsudvalgsmøde om afskedigelsen af Ulrich Fredberg fastslår regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), at Sundhedsstyrelsens retningslinjer ikke er blevet fulgt. Hospitalsledelsen får dog et løftet øjenbryn for dårlig kommunikation.
Anders Kühnau er »rigtig ærgerlig« over sagen. Foto: Region Midtjylland / Anders Kühnau
Anders Kühnau er »rigtig ærgerlig« over sagen. Foto: Region Midtjylland / Anders Kühnau

Af Kurt Balle Jensen

5. maj 2020
4 min.

På et ekstraordinært møde i forretningsudvalget i Region Midtjylland blev såvel fremgangsmåde som substansen i afskedigelsen af ledende overlæge Ulrich Fredberg, Diagnostisk Center i Silkeborg, drøftet, og der blev vedtaget en beslutning opdelt i fem punkter. Regionsrådsformand Anders Kühnau vil ikke referere fra mødet, men han vil gerne kommentere de enkelte beslutningspunkter.

I jeres beslutning lægger I vægt på, at der ikke kommunikeres om personsager i pressen forud for tjenstlige samtaler. Er det lidt at betragte som en næse til ledelsen i Hospitalsenheden Midt?

»Jeg vil ikke kalde det en næse, men jeg vil kalde det en fremhævelse af, at når man har den slags sager, så afholder begge parter sig fra at udtale sig, før man har haft den tjenstlige samtale. Det er mest rigtigt«.

Nu var der jo i den udsendte pressemeddelelse med navns nævnelse en række personangreb på Ulrich Fredberg. Vil du sige at det er noget af det, du helst ikke ser ske i fremtiden?

»Jeg vil ikke forholde mig til, hvordan den pressemeddelelse var udformet, det er hospitalsledelsen, der har ansvaret for det. Jeg vil bare sige det, som står i vores beslutning fra forretningsudvalget, nemlig at begge parter ikke bør kommunikere ud i pressen før en tjenstlig samtale«.

I skriver, at FU ønsker en bredt funderet faglig afdækning af lavdosis CT's faglige rolle i udredning af lungesygdom. Er det fordi, I gerne vil have tydeligere retningslinjer, for de praktiserende læger i Midtjylland siger jo, at de patienter, der er blevet henvist til lavdosis CT, slet ikke opfylder kræftpakkens kriterier?

»Det kan de ikke sige så firkantet. Vi har eksempler på patienter, der er henvist og visiteret til lavdosis CT-skanning og som klart burde have været under kræftpakken. Så det er ikke rigtigt. På Sundhed.DK har der været en formulering om, at man kan henvise til lavdosis-CT ved lille mistanke om lungekræft. Når der ligger sådan en instruks, er der en fare for, at nogle praktiserende læger ved lille mistanke henviser til lavdosis CT. Instruksen har ligget der til starten af marts måned, og der er selvfølgelig vigtigt nu at få slået helt fast, at er der ved enhver mistanke om kræft skal henvises til kræftpakken og dermed fulddosis CT-skanning. Det er det, Sundhedsstyrelsens retningslinjer går på. Så det er uomtvisteligt, at man ikke i Silkeborg har fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer«.

Men her giver det vel lidt støj på linjen, at man har så gode tal i Silkeborg, fordi man med lavdosis-CT har fanget så mange i tilfælde af lungekræft i de tidlige stadier sammenlignet med andre sygehuse?

»Der skal man være opmærksom på, at det er 2018 tal, og Sundhedsstyrelsens retningslinjer blev skærpet i april 2019. Der er altså tale om, at man tidligere har sendt patienter med meget lille mistanke om lungekræft til røntgen, hvor man i Silkeborg besluttede sig for at lave lavdosis-tilbuddet. Og her er det jo klart, at denne undersøgelsesform er bedre end røntgen og derfor giver bedre tal. Men lavdosis er jo ikke bedre end fuldosis, og de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen siger, at man skal give alle med mistanke fulddosis-CT. Det følger vi i Region Midtjylland. Det er en skal-ting, og det er det, forretningsudvalget nu slår fast«.

Det er jo tydelig, at der i Silkeborg er stor opbakning bag Ulrich Fredberg. Hvordan har du det med hele sagen?

»Jeg er rigtig ærgerlig over den her sag. Jeg er enig med de mange, der siger, at Ulrich Fredberg har gjort et rigtigt stort stykke arbejde for Regionshospital Silkeborg og for hele vort sundhedsvæsen, så jeg er rigtig ærgerlig over, at det er endt på den her måde. Men der er indgået en fratrædelsesaftale, og det er jeg blevet orienteret om, så jeg har ikke tænkt mig at foretage mig yderligere i den her sag«.

LÆS OGSÅ:

Støtten til Fredberg har fået et udtryk: »O Captain! My Captain!«

Politisk oprør: Genansæt overlægen – og fyr hospitalsledelsen!

Ledende overlæge blev fyret i en pressemeddelelse

Midtjysk PLO-formand: Vi henviser ikke til lavdosis-CT ved mistanke om lungekræft

Kendt Silkeborg-overlæge fyret i sag om skanning for lungekræft