Skip to main content

Bekymrede ansatte i Silkeborg:»Hospitalsledelsen optrapper konflikter«

220 ansatte på Regionshospitalet Silkeborg kalder i et åbent brev konflikten med hospitalsledelsen i Midt for ’den historisk største’. Regionsrådets forretningsudvalg går nu ind i sagen for at få løst problemerne mellem hospitalsledelsen på den ene side og afdelingen Børn og Unge i Viborg og Regionshospitalet Silkeborg på den anden side
Brevet er sendt af 220 medarbejdere fra Regionshospitalet Silkeborg.
Brevet er sendt af 220 medarbejdere fra Regionshospitalet Silkeborg.

Af Kurt Balle Jensen

20. maj 2020
12 min.

Arbejdsmiljøet på Regionshospitalet Silkeborg er alvorligt truet, og medarbejdenes bekymring for, om det på nogen måde kan genetableres under den nuværende hospitalsledelse, er hastigt stigende.

Så klart meldes der ud i et brev fra 220 ansatte på hospitalet til RegionsMEDudvalget. Det er ikke mindst afskedigelsen af ledende overlæge på Diagnostisk Center, Ulrich Fredberg, der har fået bægeret til at flyde over. Og de ansatte er særdeles kritiske over for den nuværende hospitalsledelses (HL) evne til at løse konflikter:

»Overordnet må vi konstatere, at i de tilfælde af konflikter, der har været og er på hospitalsenheden, har HL udvist en adfærd, hvor de unødigt optrapper konflikter i stedet for forebygge og nedtrappe. Det kan hverken borgerne i regionen eller vi som medarbejdere være tjent med«, hedder det i brevet.

Her kommenterer medarbejderne også dialogen med ledelsen:

»Vi hører gentagne gange, at HL ’har været til stede i afdelingen’. Vores erfaring er desværre, at dette ikke har betydet, at der har været en dialog, hvor man har lyttet til medarbejderne. Vi kan nu konstatere, at vores kolleger i børneafdelingen synes at have samme oplevelse,« skriver medarbejderne og hentyder dermed til den aktuelle uro på Børn og Unge i Viborg.

Mangel på forståelse

Men ellers er det som nævnt afskedigelsen af Ulrich Fredberg, der fylder.

»Vi mangler stadig en acceptabel forklaring på hans fyring«, skriver de ansatte, der kalder den udsendte pressemeddelelse op til afskedigelsen for ’historisk uprofessionel.’ Man mener heller ikke, at ledelsen havde sat sig ordentlig ind i sagens kerne, nemlig anvendelse af lavdosis CT skanning.

»I det hele taget har HL udvist mangel på forståelse af det faglige indhold i ’CT sagen’, hvilket rækken af ekspertudtalelser i medierne siden hen burde have gjort åbenlyst for enhver. HL valgte den værst tænkelige tolkning, og kørte konflikten unødigt højt op. HL har dermed forsømt en af deres vigtigste ledelsesroller, nemlig at konflikt-forebygge – og nedtrappe via dialog«, skriver medarbejderne, der mener, at afskedigelsen nemt kunne have været undgået, hvis ledelsen havde mestret professionel ledelsesmæssig konflikthåndtering.

»I stedet står vi nu i den historisk set største konflikt, der er set i Silkeborg,« hedder det i brevet.

Tager det meget alvorligt

Lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen, Hospitalsenheden Midt, siger, at han anerkender den frustration, de 220 underskrivere af brevet giver udtryk for, og at de i hospitalsledelsen tager det meget alvorligt. Derfor har ledelsen nu indkaldt til et ekstraordinært hoved-MED-udvalgsmøde.

»Hospitalsenhed Midt har 18 andre afdelinger og centre, og vi vil nu tale med vores hoved-MED-udvalg om, hvordan de oplever situationen, og om, hvad der er vigtigt for vores MED-system i det videre arbejde herfra. Med hensyn til regionshospitalet Silkeborg og afdelingen Børn og Unge er det en forståelig frustration, vi oplever her, og vi vil samarbejde med vores centerledelser og tillidsmandssystem for at skabe den bedst mulige proces for det videre samarbejde«, siger Claus Brøckner Nielsen.

Anders Kühnau: Nu skal problemerne løses

Og det er nu, samarbejdsproblemerne mellem hospitalsledelsen i Midt og henholdsvis Børn og Unge i Viborg og Regionshospitalet Silkeborg skal løses. Det er meldingen fra regionsrådsformand Anders Kühnau, der også har en forventning om, at det sker.

»Det er klart, at når medarbejdere skriver til os i regionsrådet og vi også godt selv kan se, at der et stykke tid har været nogle udfordringer, så kræver det selvfølgelig, at der bliver handlet på det. Og det er det, vi gør nu«, siger regionsrådsformanden.

Såvel uroen på afdelingen Børn og Unge i Viborg som konflikten efter afskedigelse af ledende overlæge Ulrich Fredberg i Silkeborg blev på foranledning af Venstres gruppe diskuteret på forretningsudvalgets møde i Region Midtjylland tirsdag. Her blev det besluttet at sætte gang i et forløb med eksternt konsulentbistand, og forretningsudvalget skal have en første tilbagemelding senest før sommerferien.

»Formålet er at få sat en dialogbaseret proces i gang mellem hospitalsledelsen og medarbejderne. Jeg tror, at der er brug for noget ekstra end det, vi plejer at gøre. Her kan det nogle gange være en god idé at få en ekstern person ind over, der kan komme med nogle nye perspektiver, og som har erfaringer i at få en konstruktiv proces sat i gang. Jeg har en forventning om, at den her proces vil føre til, at vi igen får et godt samarbejde mellem hospitalsledelsen og medarbejderne de pågældende steder. Medarbejderne fortæller os om samarbejdsproblemer, og det er også tydeligt at se, at de er der. Det skal løses nu, og derfor sætter vi nu gang i denne samarbejdsproces«, siger Anders Kühnau.

Lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen siger, at man i hospitalsledelsen ser frem til processen med en ekstern facilitator.

LÆS OGSÅ:

Overlægeformand: Fredberg-sagen udstiller konflikten mellem det lægefaglige og ’systemet’

Læger vrede over Fredberg-fyring: »På tide med samlet modangreb mod stigende djøfisering«

Regionsrådsformand bakker op om hospitalsledelse:Jeg vil ikke gå ind i sagen

Ledende overlæge blev fyret i en pressemeddelelseVrede over Hospitalsenhed Midt: »Et overgreb på de ansatte«

 

Hospitalsenhed Midt i nyt ledelses-stormvejr: Uro i Viborg blusser op

 

Faktaboks

Fakta