Skip to main content

Diagnostisk Center vil gerne have eksperterne ombord igen

En gruppe af sundhedsfaglige eksperter har som medlemmer af Advisory Board gennem deres sparring været med til at præge udviklingen af Diagnostisk Center i Silkeborg. Da ledende overlæge Ulrich Fredberg blev afskediget, trådte eksperterne tilbage i protest, men nu har ledelsen i Hospitalsenhed Midt inviteret dem til et møde den 17. juni i et forsøg på at få gang i dialogen igen
Mikkel Gjesing Callsen er konstitueret ledende overlæge på Diagnostisk Center. Privatfoto.
Mikkel Gjesing Callsen er konstitueret ledende overlæge på Diagnostisk Center. Privatfoto.

Af Kurt Balle Jensen

29. maj 2020
4 min.

»Det har næppe noget formål at fortsætte med et Advisory Board, som var Ulrich Fredbergs ide som et forum for fordomsfri sparring omkring fornyelser i det danske sygehusvæsen. Ulrich Fredberg vil blive savnet som fornyende kraft«.

Sådan hed det i en udtalelse, medlemmerne af Advisory Board i forbindelse med afskedigelsen af Ulrich Fredberg sendte til forretningsudvalget i Region Midtjylland. Gruppen bestod af direktør for Danske Patienter Morten Freil, professor og direktør Jes Søgaard, professor Kjeld Møller Pedersen, professor emeritus og tidligere formand for Kræftens Bekæmpelse Frede Olesen, tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse og medlem af Etisk Råd Leif Vestergaard Pedersen, cheflæge og professor Peter Vedsted og formand for PLO Christian Freitag.

Nu gøres der et forsøg på at få gang i dialogen igen, og de sundhedsfaglige eksperter er inviteret til et møde på Diagnostisk Center i Silkeborg den 17. juni 2020. Her skal de udover ledelsen fra Hospitalsenheden Midt også mødes med centerledelsen og dermed også den konstituerende ledende overlæge på Diagnostisk Center Mikkel Gjesing Callsen. Og han ved nok, hvad han håber, mødet munder ud i.

»Det er jo i den grad kapaciteter, der har en del af æren for, at Diagnostisk Center er blevet til det, det er i dag. De har været gode sparringspartnere og har bidraget til udviklingen, og jeg håber da, at der kan laves en form for aftale, så samarbejdet kan genetableres, og så vi igen kan trække på deres ekspertise og gode sparring«, siger Mikkel Gjesing Callsen.

Han forventer, at nogle møder op, mens andre vil være med digitalt. Der er ikke på nuværende tidspunkt udsendt en egentlig dagsorden for mødet.

I udtalelsen i forbindelse med gruppens tilbagetræden betegnede de sundhedsfaglige eksperter årene som sparringspartnere som berigende:

»Vi har i flere år været medlemmer af Advisory Board for DC og har således fulgt centrets virke og ret enestående resultater, nationalt som internationalt. Det har været berigende at være medlem af Advisory Board og deltage i drøftelsen af de mange initiativer centrets har igangsat i tidens løb. Det kommer derfor som en beklagelig overraskelse, at Ulrich Fredberg er indstillet til afskedigelse. Og også stor fortrydelse, da vi frygter, at det vil få negative konsekvenser for dansk kræftudredning og -behandling og ikke mindst for danske lungekræftpatienter«.

Nu gøres der altså trods uenigheden om Fredbergs afskedigelse et forsøg på at få eksperterne ombord igen.

Møde i Sundhedsstyrelsen

Imens fortsætter debatten om det, der er sagens kerne, nemlig anvendelsen af lavdosis CT som undersøgelsesmetode i forbindelse med lungesygdomme og mistanke om kræft på et niveau, hvor kriterierne for at komme ind under kræftpakken ikke er opfyldt. Derfor vil koncerndirektør Ole Thomsen fra Region Midtjylland indkalde til et møde i begyndelsen af juni med både forskere, Fredbergs konstituerede afløser Mikkel Gjesing Callsen og de praktiserende læger.

»Det er et møde, hvor vi skal tale om de resultater, der ligger i Dansk Lunge Cancer Gruppes årsrapport. Det er de data, der siger, at Silkeborg finder mange lungekræftpatienter i tidlige stadier. Den sidste rapport er fra 2018. Ved at grave os ned i rapporten skal vi finde ud af, hvorfor der er så mange i et tidligt stadie i Silkeborg. For det er noget, som lungelægerne ikke er enige om, hvorvidt skyldes LDCT eller noget andet«, siger Ole Thomsen til TV Midtvest.

Også Sundhedsstyrelsen vil tage sagen op. Her vil man torsdag på et møde blandt andet drøfte, om retningslinjerne på lungekræftområdet skal præciseres og eventuelt revideres i lyset af den aktuelle debat om lavdosis CT.

LÆS OGSÅ:

Overlægeformand: Fredberg-sagen udstiller konflikten mellem det lægefaglige og ’systemet’

Læger vrede over Fredberg-fyring: »På tide med samlet modangreb mod stigende djøfisering«

Regionsrådsformand bakker op om hospitalsledelse:Jeg vil ikke gå ind i sagen

Ledende overlæge blev fyret i en pressemeddelelse

Vrede over Hospitalsenhed Midt: »Et overgreb på de ansatte«

Hospitalsenhed Midt i nyt ledelses-stormvejr: Uro i Viborg blusser op