Skip to main content

Politisk uro i regionsråd efter fyring af ledende overlæge

Den 13 mand store Venstre-gruppe i Region Midtjylland bakker Ulrich Fredberg op og mener, at ledelsen i Hospitalsenheden Midt har fejlet. Dansk Folkeparti vil have en undersøgelse af hele afskedigelsessagen og arbejde for, at Regionshospitalet Silkeborg får sin egen ledelse.
Lone Langballe, DF, og Jørgen Winther, V, medlemmer af regionsrådet for Region Midtjylland. Fotos: RM.dk
Lone Langballe, DF, og Jørgen Winther, V, medlemmer af regionsrådet for Region Midtjylland. Fotos: RM.dk

Af Kurt Balle Jensen

7. maj 2020
4 min.

Det sidste ord er ikke sagt i regionsrådet for Region Midtjylland, når det gælder afskedigelsen af Ulrich Fredberg som ledende overlæge for Diagnostisk Center i Silkeborg. Venstres gruppe har drøftet sagen og udsendte tirsdag en pressemeddelelse underskrevet af gruppeformand Carsten Kissmeyer. Heri hedder det blandt, at: »Venstre finder den samlede ledelseshåndtering af processen omkring den påtænkte afskedigelse af Ulrich Fredberg for stærkt kritisabel. Vi vurderer, at ledelsessystemet har fejlet«.

Den politiske gruppe undrer sig over grundlaget for afskedigelsen og tager markant afstand fra den pressemeddelelse, der blev udsendt før den tjenstlige samtale, herunder også dens indhold, »der fremstår som et højst usikkert grundlag for den påtænkte afskedigelse. Dette afspejles også i de mange henvendelser og udtalelser fra flere markante sundhedsfaglige personligheder«.

I udtalelsen fra Venstres regionsrådsgruppe forventes det, »at regionsformand Anders Kühnau sætter sig i spidsen for, at der udarbejdes og fremlægges en konkret handlingsplan for sikring af det fremadrettede samarbejde mellem Regionshospitalet i Silkeborg og hospitalsledelsen i Hospitalsenhed Midt. Venstre forventer, at der fremadrettet, i en periode, løbende følges op og rapporteres til hospitalsudvalget vedrørende samarbejdets udvikling og status«.

Skulle ikke have været fyret

I Dansk Folkeparti mener man ikke, at Ulrich Fredberg burde have været fyret, og her er holdningen, at nu bør Regionshospitalet Silkeborg have sin egen ledelse. Det er et emne, partiet vil tage op i regionsrådet, oplyser medlem af forretningsudvalget for Dansk Folkeparti, Lone Langballe.

»Vores holdning er for det første, at der bør laves en undersøgelse af, om afskedigelsen er sket på et berettiget grundlag, og her skal vi have nogle lægefaglige vurderinger ind over. Det andet er, at samarbejdet mellem Silkeborg og Viborg måske er uladsiggørligt. Det er to meget store sygehusenheder, og det er to meget store kommuner, der samarbejdes med. Modsat alle andre steder, der mere eller mindre er samlet, så er her fire matrikler, som én ledelse sidder med. Her er der ikke en ledelse på stedet, og det, synes jeg, er problematisk. Det har betydet, at Silkeborg, berettiget eller ej, har følt sig overset gang på gang. Så hvis vi skal have en god begyndelse oven på det her, er det så ikke nu, vi skal sætte os omkring bordet i regionsrådet og finde ud af, hvordan vi kommer videre og får skabt en selvstændig enhed med egen ledelse i Silkeborg?«

Hvis det sker, kunne den nye ledelse jo genansætte Ulrich Fredberg?

»Det kunne de da sagtens, så vil der være potentiale for, at han kan vende tilbage, og det ville være fint. Jeg har det ikke godt med den afskedigelse. Som jeg ser det, er det en faglig uenighed, der ligger til grund for, at der er opstået uoverensstemmelser. Og så har man fundet et hår i suppen og har spurgt Sundhedsstyrelsen, og som man spørger, får man svar. Det mener jeg er baggrunden og jeg synes ikke, det er helt fair. Jeg mener ikke, han skulle være fyret, det må have været muligt at finde en anden løsning. Faktum er jo, at de hele tiden har henvist til kræftpakken i Silkeborg, og at man har sørget for en større patientsikkerhed end andre steder. Som jeg kan forstå på det hele, skal der rimelige symptomer til, for at man kan blive henvist til en kræftpakken, og derfor vil der være nogle, der i stedet kan henvises til lavdosis CT. Det har de lokale læger gjort, men det har været i de tilfælde, hvor kriterierne for henvisning til kræftpakken ikke har været opfyldt.

Vil forfølge sagen

Regionsrådsmedlem Jørgen Winther (V), der kæmper en hård kamp for at give Ulrich Fredberg oprejsning, er glad for udviklingen og ikke mindst for udfaldet af mødet i Venstres gruppe. Og han vil fortsætte kampen, slå han fast.

»Jeg er tilfreds, men mit mål er stadig, at Ulrich Fredberg skal genansættes. Det vil være godt for alle, men det kan imidlertid kun ske, hvis ledelsen i Hospitalsenheden Midt fjernes eller forflyttes«, siger Jørgen Winther.

Han er ikke mindst glad for, at der i udtalelsen fra hans parti udtrykkes anerkendelse for det arbejde, Ulrich Fredberg har stået for.

»Venstre ønsker, at Ulrich Fredberg anerkendes for den fantastiske indsats, han gennem årene har ydet for udviklingen af Diagnostisk Center i Silkeborg og for de flotte resultater, han har været med til at skabe. Han har med sin energi, iderigdom og lederprofil - sammen med de øvrige engagerede, dygtige medarbejdere og ledere - været med til at skabe grundlaget for et hospital, der syv år i træk er kåret som ’Danmarks bedste mindre hospital’«.

LÆS OGSÅ:

Sundhedseksperter trækker sig i protest mod Fredberg-fyring

Regionsrådsformand bakker op om hospitalsledelse:Jeg vil ikke gå ind i sagen

Støtten til Fredberg har fået et udtryk: »O Captain! My Captain!«

Politisk oprør: Genansæt overlægen – og fyr hospitalsledelsen!

Ledende overlæge blev fyret i en pressemeddelelse

Midtjysk PLO-formand: Vi henviser ikke til lavdosis-CT ved mistanke om lungekræft

Kendt Silkeborg-overlæge fyret i sag om skanning for lungekræft