Skip to main content
Mindeord

Niels Vilstrup Holm

Anders Green, Kaare Christensen, Jacob v. B. Hjelmborg og Kirsten O. Kyvik

14.11.1949-28.12.2022

Niels er gået bort efter et kort forløb med en sygdom, han kun kendte alt for godt fra sin mangeårige onkologiske karriere. Allerede inden han blev kandidat i 1976 fra Odense Universitet, fattede han – inspireret af Mogens Hauges forelæsninger i arvepatologi – interesse for tvillingforskningen. Licentiatafhandlingen fra 1983 omhandlede tvillingstudiers potentielle bidrag til afklaring af arv og miljøs relative årsagsmæssige betydning ved sygdomme. Det var derfor kun naturligt, at Niels ved Hauges død bidrog til at sikre Det Danske Tvillingregister som forskningsressource ved Syddansk Universitet. Under sin karriere som kliniker og ledende overlæge ved Odense Universitetshospital fastholdt Niels sit engagement med fokus på tvillingeforskning inden for kræft, hvor han i det store nordiske studie af kræft hos tvillinger som skattet medlem favnede bredt med teoretisk og sygdomsspecifik indsigt og bidrog til flere vigtige arbejder om årsagsforhold ved kræftsygdomme i sit omfattende fatterskab. Niels’ indsats i dansk forskning i kræftsygdomme med tvillinger er enestående og i overensstemmelse med ånden bag oprettelsen af Det Danske Tvillingeregister tilbage i 1952.

Niels var ualmindeligt godt begavet og dertil villig til at hjælpe andre med store og små problemer – altid i godt humør, lattermild og klar til at udlægge teksten med lune. Han bidrog i høj grad med entusiasme og viden til Det Danske Tvillingregisters arbejde og var bl.a. central i forbindelse med den internationale kongres registeret holdt i 2004 på Syddansk Universitet.

Efter Niels’ pensionering bidrog han stadig til arbejdet i Det Danske Tvillingregister senest i 2022, hvor han var med til at beskrive Tvillingregisterets historie til dets hjemmeside. Her kunne han trække på sin omfattende viden om de tidlige år i registeret. Det var en stor fornøjelse, at vi i 2021 kunne fejre, at Niels igennem 50 år havde været aktiv forsker i Tvillingregisteret.     

Efter pensioneringen blev der tid til rejser, den nye hobby trædrejning og ikke mindst familien, som betød så meget for Niels.

Niels udviste under sygdomsforløbet en stor indre styrke til inspiration for mange. Han vil blive savnet af alle os, der har haft privilegiet at have kendt og samarbejdet med ham. Vores tanker går til Hanne og børnene Lars, Lise og Peter og børnebørnene, som har mistet et holdepunkt i tilværelsen.

Kolleganyt