Content area

Jytte Overgaard Larsen Petersen

25.9.1965-14.8.2020
Forfatter(e)

Hans Jørgen Gottlieb Gundersen, Morten Møller, Stine Hasselholt, Karl-Anton Dorph-Petersen,

Karsten Nielsen, Torben Moos & Jens Randel Nyengaard

Vi har mistet vores ven og værdsatte kollega Jytte Overgaard Larsen Petersen efter et længere sygdomsforløb.

Jytte blev uddannet læge fra Aarhus Universitet i 1994 og fik fire år senere sin ph.d. omhandlende stereologiske undersøgelser af perifere nerver. Hun brændte for sin forskning, havde talentet til at udvikle feltet, og ideerne blomstrede specielt med hendes udvikling af metode til virtuel længde-estimering. I 1998-1999 bragte dette hende til UCLA, USA.

Jytte var dybt respekteret for sin intelligens og høje faglighed og i sine næsten 16 år som lektor på Københavns Universitet blev mange timer tilbragt i mørket ved mikroskopet, mens kaffemaskinen bryggede i baggrunden. Dette var Jyttes verden, men døren var altid åben, hvis kollegaer havde brug for råd eller en hyggesnak. Hun var en stærk kvinde med sine meningers mod, og det beundrede vi hende for. Hun havde desuden en humoristisk sans og præcis evne til at beskrive tingene omkring sig.

Som underviser på medicinstudiet og som vejleder sørgede Jytte med sin ro og ligefremme væremåde for en uhøjtidelig stemning, og man kunne altid spørge hende til råds. Hun var eminent til at gøre indviklede emner let tilgængelige og var der, når man havde brug for hende. Jytte var dog heller ikke bleg for at give udtryk for, hvis man havde været et fjols, men de kontante udmeldinger blev leveret med en undertone af menneskelig respekt, så man fik mod på at forsøge igen.

Jytte var ydmyg og søgte ikke personlig hæder, hvilket beklageligvis resulterede i en utilstrækkelig påskønnelse af hendes betragtelige bidrag til den kvantitative neuroforskning. Vi, der samarbejdede med hende, var dog aldrig i tvivl om den høje kvalitet af hendes arbejde. Hun levede et passioneret liv med en ukuelig kampgejst og mødte såvel livets sejre som nederlag med en urokkelig tro på, at alt nok skulle ordne sig. I 2016 skiftede hun kurs og stiftede firmaet Colorized Living, hvor hun kombinerede sin viden om hjernen og matematikken med kreativiteten. Samtidig vedblev Jytte med at formidle sin viden og fandt stor glæde i at undervise kommende sygeplejersker på Københavns Professionshøjskole.

Jytte valgte livet til. Hun kæmpede til det sidste mod sin kræftsygdom med videnskaben som sit stærkeste våben og et sprudlende humør som sin tro følgesvend. Vi er taknemmelige for, at vi lærte hende at kende.

Vores tanker går til Peter og Valdemar, de vigtigste mennesker i Jyttes liv.