Michala Skovlund Sørensen har set frem til at kunne udelade sit navn i journaler og logs, og hun er frustreret over, at det muligvis først bliver en realitet om et par år.
»Et politisk flertal og flere organisationer har fundet ændringerne relevante og har bakket op om dem, og så er det frustrerende, at det skal tage så lang tid. Jeg har oplevet ændringerne i bekendtgørelsen som en anerkendelse af, at nogle faggrupper kan være i risiko, hvis patienter bliver aggressive, og derfor ser jeg det som en falliterklæring, at tidshorisonten nu er så lang. Det er problematisk og uforståeligt«, siger Michala Skovlund Sørensen.
Hun håber, at der nu bliver rejst en debat intent i lægeforeningerne om, hvordan sikkerheden kan forbedres i det daglige.
»Vi skal have gang i en dialog og debat. Lad os få fagforeningerne på banen og give medlemmerne taleplads. Betydningen af navnet i journalen blev tydeliggjort i Charlottes sag, fordi drabsmanden havde understreget flere lægers navne i sin journal, men det er kun én side af sagen. I bund og grund handler det om de rammer, der er om vores arbejde med patienterne«, siger Michala Skovlund Sørensen, der selv savner tid og plads i sin kliniske hverdag til at tale med patienterne.
Sidste år stemte cirka 36.000 for et borgerforslag om indførelse af tjenestenummer for alle offentligt ansatte i både patientjournaler og logs. Dansk Sygeplejeråd gik åbent ud og støttede forslaget, ligesom de også gjorde indsigelse, da et forslag til ny logningsbekendtgørelse viste sig at indeholde en bestemmelse om, at det fulde navn skal fremgå af loggen.
Fra lægeside mener formændene fra Lægeforeningen, Yngre Læger og FAS/Overlægeforeningen, at læger som hovedregel ikke bør optræde anonymt over for deres patienter, fordi læge-patient-relationen bygger på tillid. Men de tre formænd – Helga Schultz fra Yngre Læger, Susanne Wammen fra FAS/Overlægeforeningen og Camilla Rathcke – udtrykker dog alle forståelse for, at det i nogle situationer kan være nødvendigt for en læge at skjule sit fulde navn på navneskilte samt i journaler og logs.
Opfordring til debat
Henrik Palm opfordrer Lægeforeningen til at sætte gang i en bredere debat om tryghed og sikkerhed på arbejdspladsen.
»Jeg håber, at vi i Lægeforeningen kan bruge ventetiden på at få taget en grundig drøftelse af, hvordan vi kan blive bedre til at sikre de ansattes sikkerhed og tryghed på arbejdet – ikke kun i patientjournaler og logs, men mere generelt. Jeg kunne godt tænke mig, at Lægeforeningen tog det spørgsmål op, gerne sammen med vores partnere i Sundhedskartellet, for det angår jo ikke kun læger«, siger Henrik Palm.
Personligt forstår han godt argumentationen fra Lægeforeningen, Yngre Læger og FAS/Overlægeforeningen om, at læge-patient-relationen bygger på et tillidsforhold.
»Det har de en pointe i. Vi er til for patienterne, og vi skal ikke sætte alt over styr. Men jeg vil også godt stille spørgsmål ved, om patienter i al almindelighed har brug for lægens fulde navn, eller om fornavnet ikke kan være nok«, siger Henrik Palm, der skynder sig at tilføje, at han ikke har de endelige svar, og at det ikke er sort-hvidt.
Han tilføjer:
»Jeg vil godt udfordre Lægeforeningen lidt. Ved de egentlig, hvad deres medlemmer synes om det her? Har de diskuteret det med medlemmerne, inden de hurtigt tog det standpunkt, at læger ikke skal være anonyme? Jeg kunne godt tænke mig, at vi tog den diskussion«.
Prisen
Arbejdsmiljø ligger hos fagforeningerne, YL og FAS/Overlægeforeningen, mens Lægeforeningen har været involveret i det forberedende arbejde med bekendtgørelserne. Camilla Rathcke siger til opfordringen til debat fra Henrik Palm og Michala Skovlund Sørensen:
»Sikkerhed og tryghed på arbejdspladsen er en meget bred arbejdsmiljødagsorden og meget mere end anonymisering i journalerne. Og vi skal tænke over, hvad det er, der skaber sikkerheden og trygheden, hvilket næppe er enkeltinitiativer alene. Ledelserne har hér en stor opgave. At kunne optræde anonymt betyder meget for nogle læger, måske betinget af tidligere oplevelser eller ansættelser i afdelinger, hvor der ofte kan optræde trusler fra patienter eller pårørende. Men anonymisering i journalen er ikke ensbetydende med anonymisering i for eksempel FMK. Derfor er det også vigtigt, at der arbejdes med sikkerhed og tryghed i en bredere kontekst«.
Som det fremgår af den opdaterede faktaboks i bunden af denne artikel, har den enkelte medarbejder ikke en egentlig ret til at kræve at være anonym i hverken patientjournaler eller logvisning. Det er op til henholdsvis sygehusledelsen og regionen at give tilladelse til og mulighed for, at medarbejdere kan identificere sig med anden identifikation end navnet.
Camilla Rathcke siger, at hun vil holde et vågent øje med, hvordan de nye bestemmelser kommer til at virke i praksis.
»Jeg kan være bekymret over, om den økonomiske dimension af bekendtgørelsesarbejdet er tilstrækkelig til, at man ikke skal overholde bekendtgørelsen, så læger vil opleve, at deres ønske om at være anonyme ikke kan lade sig gøre, fordi man ikke har råd til det. Hvis det bliver sådan, lever bekendtgørelsen ikke op til sit formål«, siger Camilla Rathcke.
Regionerne mener, det vil koste op mod 100 millioner kroner. Er det prisen værd?
»Når jeg tænker på, hvor utroligt mange milliarder der bruges på it i sundhedsvæsenet, så er jeg ikke sikker på, at det er en særligt høj pris. Man kan diskutere, om prisen for at beskytte medarbejderne bliver for høj, men når vi er blevet enige om, at nogle sundhedspersoner har behov for at kunne identificere sig i journalen uden at benytte deres navn, så kan man ikke komme bagefter og sige, at det bliver for dyrt. Sådan fungerer det ikke«.